Multi-factor authenticatie

Overzicht

Om veilige en effectieve patiëntenzorg volgens de geldende voorschriften te kunnen leveren, moeten zorgverleners zich regelmatig authenticeren bij klinische handelingen zoals het bestellen van medicijnen, het uitschrijven van elektronische recepten, het administreren van bloedproducten en het observeren van het afdanken van medicatie.

Multi-factor authenticatie is een beveiligingsmethode die meerdere vormen van authenticatie ondersteunt. Authenticatiefactoren zijn bijvoorbeeld stukjes informatie, identificerende eigenschappen of specifieke eigendommen die de identiteit van gebruikers aantonen, waardoor zij toegang kunnen krijgen tot de informatie of de services die ze nodig hebben. De drie meest gebruikte soorten authenticatiefactoren zijn:

  • 'Wat je hebt' (bijvoorbeeld een contactloze betaalkaart of proximity-kaart)
  • 'Wat je weet' (bijvoorbeeld een wachtwoord of het antwoord op een veiligheidsvraag)
  • 'Wie je bent' (bijvoorbeeld een biometrische factor zoals een vingerafdruk- of irisscan)

Maar wanneer een extra beveiligingslaag wordt toegevoegd, leidt dit vaak tot inefficiënties die vervelend zijn voor zorgverleners en een goede patiëntenzorg in de weg staan.

Gelukkig is er een betere manier.

Imprivata Confirm ID™ heeft een oplossing voor deze uitdagingen door een compleet platform te bieden voor sterke authenticatie in zorgorganisaties. Imprivata Confirm ID is een gecentraliseerde oplossing waarmee gebruikers op een handige en veilige manier medische patiëntgegevens kunnen verwerken via uiteenlopende EPD's, klinische applicaties en medische systemen.

Imprivata Confirm ID genereert een veilige, controleerbare chain-of-trust met informatie over waar, wanneer en hoe specifieke gebruikers toegang krijgen tot patiëntendossiers en andere gevoelige gegevens. Imprivata Confirm ID koppelt veiligheid aan gebruiksgemak via een breed aanbod aan innovatieve en praktische authenticatiemethoden die de beveiliging transparant maken. Gebruikers kunnen op een flexibele manier kiezen voor de authenticatiemethoden die het best aansluiten op hun workflows.

Met Imprivata Confirm ID kunnen zorgorganisaties:

  • de gebruikersauthenticatie centraliseren voor alle klinische authenticatieworkflows, zoals bijvoorbeeld het toegangsbeheer voor medische systemen, het bestellen van medicijnen, het administreren van bloedproducten en het bevestigen dat medicatie is afgedankt
  • de beveiliging voor de eindgebruiker transparant maken door gebruikersnamen en wachtwoorden te vervangen door innovatieve, praktische authenticatiemethoden
  • de beveiliging en de compliance verbeteren door een veilige, controleerbare chain-of-trust te genereren met informatie over waar, wanneer en hoe specifieke gebruikers toegang krijgen tot patiëntendossiers en andere gevoelige gegevens