Havenziekenhuis kiest voor VDI met XenDesktop en Imprivata OneSign

Industrie

Zorgverlening

Voornaamste Voordelen:

  • Zeer snel inloggen, verhoogt gebruiksgemak en security
  • Bewegende beelden met goede prestaties
  • Verbetert patiëntveiligheid en privacy
  • Zorgt voor het flexibel kunnen inzetten van hardware en applicaties
  • Ondersteunt NEN 7510

    Citrix Producten:

  • Citrix XenDesktop

  • Citrix NetScaler Gateway VPX

Beveiligde roaming werkplekken op topsnelheid

Het Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten B.V. is een thuishaven voor wereldburgers, Rotterdammers, zeelieden en binnen-schippers. Het is een toegankelijk ziekenhuis met goede medische zorg en persoonlijke aandacht in een gastvrije omgeving. Het in 1927 opgerichte Havenziekenhuis is gespecialiseerd in tropengeneeskunde, reizigersziekten en de zorg voor de ouder wordende mens. Het Havenziekenhuis is een zelfstandige dochter van het Erasmus MC en telt 260 bedden en ruim 500 medewerkers en specialisten (in FTE).

De uitdaging: snel wisselen van desktop

In de zorgsector worden veel medische en patiëntgegevens beheerd en uitgewisseld. “Eén van de richtlijnen van NEN 7510 waar wij als ziekenhuis aan wilden voldoen, stelt dat elke specialist en zorgmede-werker dient te werken onder een eigen naam en persoonlijke wachtwoord. In de oude situatie duurde inloggen inclusief het starten van en inloggen in applicaties circa anderhalve minuut. Dat is helemaal niet slecht in een PC-omgeving waar meerdere authenticatie methodieken gebruikt worden,” zegt Ewald Wijnen, systeembeheerder bij het Havenziekenhuis. “Maar als artsen poli’s draaien over meerdere kamers, kost het uit- en weer inloggen kostbare tijd en daarom zochten we een oplossing om dit proces te versnellen.”

De oplossing: Citrix XenDesktop

Het Havenziekenhuis maakt al enige tijd gebruik van XenServer voor het virtualiseren van servers. Ook voor XenDesktop kwam de organisatie terecht bij IT Oost Nederland, een Platinum Citrix Solution Advisor en de hoogst gecertificeerde partner op dit vakgebied in de regio. “We hadden zelf al een uitgebreid vooronderzoek gedaan, een pakket van eisen samengesteld en hadden tevens al de keuze gemaakt voor desktopvirtualisatie op basis van Citrix XenDesktop. IT Oost Nederland heeft de projectleiding voor rekening genomen en ons zeer kundig ondersteund,” vervolgt Wijnen. Het ziekenhuis heeft nu continue meer dan 100 sessies op Citrix XenDesktop op zes dual-core HP servers voorzien van 128GB geheugen. Gecombineerd met het HP SAN ervaart het Havenziekenhuis een uitstekende performance.

Voordeel: één uniforme PC voor iedereen

De PC’s op de werkplekken draaien Windows 7 en hebben minimale software aan boord: Citrix Receiver, Flash, enkele codecs voor scopen en de Imprivata OneSign agent. Ook de medicijnkarren om aan het bed van de patiënt medicijnen toe te dienen, de Computers On Wheels (COWS) werken met exact dezelfde Citrix XenDesktop en Imprivata-infrastructuur. Alle PC’s zijn hierdoor eenvoudig te beheren. De centrale gevirtualiseerde PC is in de basis identiek voor elke zorgmedewerker. Wijnen: “Alle virtuele PC’s maken gebruik van één image, dat met Provisioning Services – een component van XenDesktop – wordt aangeboden. De applicaties bevinden zich in dat image. De persoonlijke instellingen maken we met Novell ZENworks 11. Het beheer van de desktop is hiermee sterk vereenvoudigd.”

Voordeel: supersnel inloggen verbetert patiëntveiligheid en privacy

Het hele project is gedreven om het gebruiksgemak van toegang tot applicaties voor medisch personeel te verhogen. Interne en externe verpleegkundigen en specialisten moeten gemakkelijk, snel en ook nog veilig kunnen inloggen. De combinatie van Citrix XenDesktop, paslezers van OMNIKEY met Imprivata OneSign pasjes brengt de inlogtijd terug tot maximaal 7 à 10 seconden. “Dit resultaat is werkelijk verbluffend en tien keer sneller dan toch al redelijke logintijd die voorheen hadden,” voegt Wijnen toe. “De artsen en het verplegende personeel zijn er positief over en snappen soms niet hoe dit zo goed kan functioneren. Inloggen en uitloggen is een kwestie van met het pasje tappen tegen de kaartlezer. Specialisten zijn mobiele medewerkers die van poli naar poli gaan, er snel inloggen en precies de gegevens van een patiënt zien die ze behandelen. De privacy is zo gewaarborgd en de data is secure omdat er steeds wordt uitgelogd bij het verlaten van een ruimte.”

Voordeel: workshifting binnen en buiten het ziekenhuis

Het Havenziekenhuis heeft een NetScaler Gateway VPX virtual appliance in het DMZ geïnstalleerd om het ook mogelijk te maken voor specialisten om van buitenaf gemakkelijk en veilig toegang te krijgen tot de virtuele desktops. Als extra beveiligingsoplossing met tweeweg-authenticatie worden voor thuiswerken SafeNet SMS tokens ingezet, waardoor artsen zich kunnen authenticeren middels een via SMS ontvangen token. “Specialisten die op oproepbasis thuis zijn, kunnen nu vanaf daar samen met de arts-assistent in het ziekenhuis films en foto’s bekijken. Dankzij het Citrix HDX-protocol functioneert dat ook over internet-verbindingen prima,” aldus Wijnen. “Artsen maken best veel gebruik van Mac’s en de virtuele desktop is vanaf dat platform eveneens vanuit thuis te bedienen. Door de ontkoppeling van het fysieke apparaat en de werkomgeving is hard- en software flexibel in te zetten en verhuist de desktop mee met de arts of verpleeg-kundige. Dankzij XenDesktop denkt IT niet langer in aantallen werkplekken maar in aantallen mensen.”

Over Citrix

Citrix (NASDAQ: CTXS) is een cloud computing organisatie die de mobiele werkstijl faciliteert en het mogelijk maakt simpel een veilig te werken. Dankzij toegang tot alle apps en data vanaf de nieuwste apparaten vanaf elke locatie, is dit net zo eenvoudig als in het eigen kantoor. Citrix cloud computing-oplossingen helpen IT en service providers om zowel private en publieke clouds op te zetten, gebruik makend van virtualisatie en netwerktechnologieën om high-performance, flexibele en kosteneffectieve diensten te leveren die aansluiten bij de mobiele werkstijl. Met toonaangevende oplossingen voor mobiliteit, desktopvirtualisatie, cloud networking, cloud-platforms, samenwerking en voor het delen van data, helpt Citrix organisaties van elke omvang de snelheid en flexibiliteit te bereiken die nodig is om succesvol te zijn in een steeds meer mobiele en dynamische wereld. Citrix-producten worden gebruikt bij meer dan 260.000 organisaties en door meer dan 100 miljoen gebruikers wereldwijd. De jaarlijkse omzet in 2012 was 2,59 miljard Amerikaanse dollar. Meer informatie vindt u op www.citrix.com.

 

 

PDF: