Gemeente Lisse - Nooit meer een wachtwoord onthouden

  • Uitdaging - Gebruikers ontlasten van de vele gebruikersnamen en wachtwoorden.
  • Oplossing - Een Single Sign-on oplossing in combinatie met personeelspas.
  • Resultaat - Integrale oplossing voor Single sign-on, digitale handtekening en een hoog beveiligingsniveau.

Introductie

De gemeente Lisse profileert zich als het centrum van de Bollenstreek. Met de Keukenhof als belangrijke toeristische trekpleister kenmerkt Lisse zich als een zeer kleurrijke en servicegerichte gemeente.

Dorien Brauckmann, Beleidsmedewerker I&F: “De afdeling automatisering van Lisse, onderdeel van de afdeling Informatievoorziening en Facilitair ondersteunt de medewerkers van Lisse en Hillegom. Van een aantal onderdelen is het beheer is uitbesteed. De geleverde ondersteuning betreft in totaal 3 clusters waarvan de ‘Gemeentewinkel’ de belangrijkste vormt”

Digitale dienstverlening

""Door de hoeveelheid verschillende taken binnen de gemeenten is het applicatielandschap uitgebreid. Door nieuwe wetgeving neemt dit alleen maar toe. Omdat medewerkers toegang moeten krijgen tot privacygevoelige informatie(systemen), is het aantal inlogmomenten met gebruikersnaam/wachtwoord vanuit beveiligingsoogpunt enorm toegenomen". Brauckmann: "De gebruikers kwamen met de vraag of er een oplossing was voor de vele gebruikersnamen en wachtwoorden om de vele gemeente applicaties te kunnen gebruiken.”

Commit-IT: adviserende rol

Gemeente Lisse houdt van kundige leveranciers die zich vooral onderscheiden door hun advisering. Commit-IT is al jarenlang partner vanwege hun expertise en goede adviezen voor de ICT omgeving. Brauckmann: “Voor het uitvoeren van een succesvol project beschikt Commit-IT over de juiste technische kennis, mentaliteit en communicatieve vaardigheden. De consultants van Commit-IT zijn in staat moeilijke materie helder uit te leggen en complexe ICT vraagstukken terug te brengen tot realiseerbare adviezen en ontwerpen. Naast deze expertise waarderen wij de goede inzet van Commit-IT bij projecten”.

"Commit-IT onderscheidt zich door hun adviserende rol".

Automatisch inloggen

“Er worden circa 100 applicaties gebruikt waarvan er zeker 15 met gebruikersnaam en wachtwoord”, aldus Brauckmann. Met zoveel gebruikers komen vragen over vergeten gebruikersnamen en wachtwoorden veelvuldig voor. Na een kort onderzoek voor een mogelijke oplossing komt Lisse al snel tot de keuze van een Enterprise Single Sign On oplossing (ESSO). Na een selectie van drie mogelijke leveranciers gaf de prijs/kwaliteit verhouding van Imprivata OneSign de doorslag. Bij de keuze voor Imprivata en de Omnikey cardreaders wordt meteen rekening gehouden met de mogelijkheid om een ‘elektronische handtekening’ te kunnen zetten. Alle medewerkers van de Gemeente Lisse hebben een CompanyCARD gekregen waarop een digitale identiteit komt te staan. Hiermee kan rechtsgeldig elektronisch worden ondertekend. De medewerkers loggen nu nog maar 1 keer per dag in met hun personeelspas, in combinatie met een pincode en hebben daarmee alle gemeenteapplicaties tot hun beschikking.

De implementatie

Gemeente Lisse en Commit-IT hebben intensief samengewerkt om het project op te starten en af te ronden. Commit-IT ondersteunt met de voorbereidingen en draagt de kennis over om de invoering van ESSO verder zelf uit te kunnen voeren. Gemeente Lisse kiest voor een dergelijke aanpak om de kosten te drukken en zelf de regie te kunnen houden. De implementatie van de ESSO oplossing samen met de uitrol van de cardreaders verliep binnen het budget en de afgesproken tijd.

Het vervolg van het project is de invoering van elektronische handtekeningen, met de oplossing van een digitaal certificaat. Het betreft de mandatering van medewerkers voor betalingen en ondertekenen van documenten.

Het ESSO project is leuk en dankbaar. Dorien Brauckmann blikt met tevredenheid terug. “Onze gebruikers kwamen zelf met het verzoek en zijn na de implementatie zeer enthousiast. Het is voor hen extra gemak”.

 

 

PDF: