Unieke integratie ChipSoft en Imprivata

Optimale tijdwinst voor de zorgprofessional en nog meer aandacht voor de patiënt dankzij de unieke integratie van ChipSoft HiX met Imprivata OneSign.

Den Haag, 24 februari 2016 - Imprivata, toonaangevend leverancier van oplossingen voor authenticatie- en toegangsbeheer, integreert Imprivata OneSign met HiX, het ZIS/EPD van ChipSoft en de Imprivata Connector for ChipSoft. De twee veelgebruikte oplossingen in de zorg worden al enkele jaren samen ingezet en vormen bij ruim 20 ziekenhuizen in Nederland en België bewezen oplossingen. De zeer hechte samenwerking tussen het Nederlandse ChipSoft en Imprivata, heeft in 2015 geleid tot een verdergaande integratie tussen beide oplossingen.

Volledig ondersteund

ChipSoft heeft samen met Imprivata als enige single sign-on (SSO) leverancier gezorgd voor integratie op het niveau van de API (Application Programming Interface) van de ziekenhuis-applicatie, wat het gebruik en onderhoud van eventuele speciale scripts overbodig maakt. De implementatie door ChipSoft is gerealiseerd in een ‘koppelingsmodule’ in HiX waardoor een snelle en eenvoudige integratie mogelijk is met een hoge operationele stabiliteit. Er hoeft hierdoor binnen Imprivata OneSign geen applicatieprofiel aangemaakt en onderhouden te worden. De integratie is uitvoerig getest en officieel ondersteund sinds eind 2015 door zowel Imprivata als ChipSoft. “Inmiddels is deze unieke integratie in gebruik genomen bij twee Nederlandse ziekenhuizen,” zegt Robin Verwerda, Regional Sales Director – Benelux bij Imprivata. “Sinds januari 2016, werken zowel het Elkerliek ziekenhuis in Helmond als Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten met HiX en de geïntegreerde SSO-oplossing van Imprivata. Naast de vele voordelen die single sign-on en authenticatiebeheer met Imprivata OneSign altijd al biedt, voegt de geïntegreerde oplossing extra workflow-optimalisatie toe, met als voornaamste voordeel extra tijdwinst en gemak voor de zorgprofessional, waardoor er meer aandacht mogelijk is voor de patiënt.”

Thuis in de OK en de verkoever

Eind 2015 heeft Ziekenhuis Nij Smellinghe ChipSoft HiX in gebruik genomen als vervanging van de voorgaande versie EZIS. Op dat moment was ook net de Imprivata-integratie met ChipSoft vrijgegeven. “Inschakelen van Imprivata-ondersteuning was een kwestie van een vinkje zetten in HiX. Imprivata OneSign en HiX werken vlekkeloos samen en het inlogproces kan hierdoor bij de gebruiker onmogelijk nog fout gaan. Onze omgeving is veel stabieler en sneller geworden. Op de OK en in het bijbehorende behandelhuis moet er op de kiosk-pc’s vaak gewisseld worden tussen artsen en verplegend personeel, bijvoorbeeld om medicijnen toe te dienen. Het is een kwestie van het pasje ervoor houden en HiX schakelt in minder dan 2 seconden om. Je merkt hier amper iets van,” zegt Harm Hoekstra, systeembeheerder bij Ziekenhuis Nij Smellinghe. “Op de verkoever-afdeling loggen verpleegster wel 10 tot 20 keer per uur per bed in, en het systeem lockt daarna automatisch weer. Dit inloggen en authenticeren is nu een kwestie van het ziekenhuispasje voor de lezer houden. We hebben hier met Imprivata en ChipSoft een grote stap gemaakt, omdat de medewerkers zich er nu van bewust zijn dat elke patiëntenregistratiehandeling onder de eigen identiteit plaatsvindt. We voldoen hiermee aan de eisen van de inspectie en houden toch een goed werkbare situatie.”

De patiënt centraal in de poli

Sinds eind 2015 werkt Elkerliek ziekenhuis op alle drie de locaties met HiX. Het nieuwe EPD wordt gebruikt door ruim 2.300 medewerkers. Het afgelopen jaar is tevens een nieuw werkplekconcept ingevoerd. De integratie van HiX met Imprivata OneSign voegt een extra en belangrijke dimensie aan het werkplekconcept toe en was een belangrijke reden voor de selectie van Imprivata OneSign. “We waren het eerste ziekenhuis dat de integratie tussen beide omgevingen in de praktijk heeft mogen testen. We zijn erg tevreden met de ondersteuning, het meedenken en de flexibiliteit van Imprivata en ChipSoft,“ zegt Maarten Coenen, manager sector Medische & Informatie Technologie bij het Elkerliek ziekenhuis. “Bij virtuele desktops neem je de sessie mee als je van werkplek wisselt, zoals we voor de normale (kantoor)werkplekken doen. Echter voor behandelwerkplekken dient de sessie niet te wijzigen maar alleen de context van de behandelaar in HiX. Een voorbeeld hiervan is de behandelkamer, waar verschillende rollen samen komen: de poli-assistent zet de patiëntinformatie klaar, en achtereenvolgens komen er poliklinische behandelaars en artsen binnen die met de ziekenhuispas in ChipSoft HiX snel van rol veranderen dankzij de Imprivata-integratie. De patiënt blijft liggen en staat dus centraal. We verwachten een nog veel breder inzetgebied, ook buiten de behandelplekken, en blijven goed kijken naar het werkproces om later nog meer optimalisatieslagen uit te voeren.”

Meer informatie

Wenst u contact met ons op te nemen, vul dan het volgende online formulier in: https://www.imprivata.nl/nl/products-and-solutions/by-challenge/neem-contact-met-ons-op  of neem direct contact op met Robin Verwerda, Regional Sales Director - Benelux (rverwerda@imprivata.com).

Over Imprivata

Imprivata, de wereldwijde leverancier van IT-beveiligingsoplossingen voor de gezondheidszorg, biedt veilige informatietoegang en samenwerking aan twee miljoen gebruikers in de gezondheidszorg wereldwijd. Als de nummer één aanbieder van single sign-on en access management oplossingen voor de gezondheidszorg en andere sterk gereguleerde sectoren, krijgt Imprivata Single Sign-On erkenning van Gartner. Imprivata heeft haar wereldwijde hoofdkantoor in Lexington, Massachusetts en Europese hoofdkantoor in Uxbridge, UK. Imprivata bedient meer dan 60 ziekenhuizen in Nederland en België. Daarvoor werkt Imprivata samen met meer dan 200 leveranciers van EPD’s en aanvullende technologieën.

Over ChipSoft

ChipSoft staat al bijna 30 jaar aan de top van de zorgautomatisering. Met een revolutionair ZIS/EPD biedt ChipSoft alle typen zorginstellingen een unieke totaaloplossing, die alle denkbare werkprocessen binnen een zorginstelling optimaal ondersteunt. Uitgangspunt hierbij is: software bieden die het zorgverleners gemakkelijk maakt om op het juiste moment de juiste zorg te leveren. Daarbij staan de veiligheid van de patiënt en de werkprocessen van de zorgprofessionals centraal.